Original Unverpackt Berlijn

[juicebox gallery_id=”17″]


Nog voordat de Nederlandse initiatieven Bag&Buy en Opgeweckt Noord hun crowdfunding startten voor een verpakkingsvrije supermarkt, had Duitsland al Original Unverpackt. Initiatiefneemsters Sara Wolf (31) en Milena Glimbovski (24) haalden vorig jaar binnen één dag 20.000 euro op om hun plannen te realiseren. Dit geeft aan dat veel consumenten iets willen doen aan de ‘plastic soup’ en er dus behoefte is aan eten kopen zonder verpakkingen. De eerste gecrowdfunde verpakkingsvrije supermarkt opende afgelopen september in Berlijn haar deuren. We zien in het pand aan de Wiener Straße in Berlijn weinig terug van de artist impressions uit de crowdfundingcampagne. Het winkeltje is kleiner (ca. 90 m2) en komt minder fris over.

We hadden niet verwacht dat de winkel op een A-locatie zou zitten, maar wat gelijk opvalt als je naar de winkel reist is de wat vervallen buurt rondom het hippe concept. Naast het logo en de decoratieve tegelwanden oogt het interieur en de communicatie hier een daar onverzorgd en rommelig. De lege stellingen achter de kassa helpen hierbij niet echt.

Naast de vele onverpakte producten – de dames hebben zelfs een slimme oplossing gevonden voor verpakkingsloze tandpasta (tabletten) – dwingt het assortiment je om nog steeds een reguliere supermarkt te bezoeken naast je bezoek aan Original Unverpackt. Dit komt met name doordat de keuze in groente en fruit beperkt is. Dit terwijl groente en fruit juist bij uitstek goed verpakkingsloos aan te bieden is. Net zoals bij Delicious Food in Amsterdam, zagen we ook hier weinig mensen die hun eigen potjes of flesjes meenamen. Original Unverpackt zal haar concept de komende tijd vast nader evaluaren en met originele ideeën de winkel verbeteren en/of uitbreiden. Aan naamsbekendheid ontbreekt het niet, dus volgens ons is dat dé manier om klanten te verrassen en te binden met dit mooie initiatief.

Foto’s: Andreas Gerolemou voor foodretaildesign.nl

Original-Unverpackt-10

Original Unverpackt

Wiener Straße 16
10999 Berlijn
Duitsland

Openingstijden:
Ma – za: 10:00 – 19:00 uur

Original Unverpackt website