Melksalon pop-up

[juicebox gallery_id=”25″]


Sinds kort heeft Nederland weer een melksalon, en wel aan de Oude Spiegelstraat in Amsterdam. ‘Weer’, omdat een melksalon vroeger een vrij normaal fenomeen was voor een glas melk en een boterham. Enthousiast vertelt initiatiefneemster Sietske Klooster over de geschiedenis van de melk en het doel van de melksalon: “We willen samen met boeren, burgers, verwerkers, wetenschappers, ontwerpers en voedingsexperts de waarden van melk verkennen. Deze partijen komen in principe niet zomaar bij elkaar, dat willen we hier dus doen. We willen niet zozeer de consumptie van melk stimuleren, maar kennis over de rol van melk in onze maatschappij en cultuur vergroten”.

Elke week worden er 5 verschillende soorten melk aangeboden. Ook ik krijg 5 soorten geserveerd in mooie keramische bekertjes. Naast ‘vol & lekker’ vind ik het maar moeilijk om de verschillende soorten te beschrijven, laat staan te onderscheiden. Maar de verhalen achter de verschillende soorten zijn interessant: boeren die koeien tussen het gras allerlei kruiden laten grazen, boeren die koeien het bos in laten lopen (een koe schijnt van origine een bosdier te zijn).

Als je de trap naar beneden neemt kom je in een soort museum van oude tools en gereedschappen. Ook heeft Sietske hier een deel van haar onderzoeksresultaten op een speelse manier inzichtelijk gemaakt.

De Melksalon is nog open tot 30 april en biedt een vol programma aan: zo is er vrijdag bijvoorbeeld een diner in samenwerking met Gilbert Kolff, zijn er verschillende ontwerpsessies om toekomstscenario’s te ontwikkelen, worden er films vertoond en worden er workshops gegeven. Kijk voor het volledige programma op de website.

Logo Melksalon

Melksalon

Oude Spiegelstraat 6
Amsterdam

Openingstijden:
1 tot 30 april 2015
Woe t/m zo: 11:00 – 17:00 uur

www.demelksalon.nl